Életbe lépett az új Polgári Törvénykönyv

2014. március 15-től új szabályoknak kell megfelelnie a régi és az újonnan alakuló cégeknek.

A legnagyobb változás a kft-ket érinti. A 2008 óta hatályos rendelkezés értelmében a félmilliós törzstőke helyett szombattól minimum 3 millió forinttal lehet csak bejegyeztetni a most alakuló kft-ket. A már meglévő vállalkozásoknak, akiknek a jegyzett tőkéjük nem éri el ezt a határt – a kft-k mintegy ötödének -, 2016. március 15-ig kell megemelniük vagyonukat. Azonban ha még ezen dátum előtt társasági szerződést módosítanak, például cégvezetőt vagy székhelyet változtatnak, akkor ezzel egyidejűleg meg kell emelni a törzstőkét is. (...)

Kategória: Cégalapítás | Dátum: 2014. március 24.
Címkék:

A számla kiállításának szabályai, formai követelményei

Elsőre talán nevetségesnek tűnik ez a téma, de sokszor találkozunk olyan Ügyféllel, akinek ebben is segítséget kell nyújtani. S ki lenne rá alkalmasabb, mint a könyvelő?

De nézzük részletesebben: minden vállalkozás köteles számlát kiállítani minden egyes termékének értékesítésekor, vagy szolgáltatásának teljesítésekor. Ugyanez érvényes abban az esetben is, ha a megrendelőnk, vásárlónk előleget fizet. Vannak olyan cégek, akiknek nem muszáj Áfás számlát kiállítaniuk; nekik elegendő egy nyugtát írniuk. S akadnak olyan vállalkozások is, akik olyan tevékenységet végeznek, például kisbolt, ahol lehetetlenség lenne minden vásárlónak számlát írni. Ők használhatnak pénztárgépet is. (Ezzel a témával később még részletesebben foglalkozunk) (...)

Kategória: Bevezetés | Dátum: 2013. június 26.
Címkék: bevezetés

Hogyan kezdjünk el vállalkozni?

Egy vállalkozás alapítását megelőzően rengeteg dolgot kell átgondolni az embernek. Milyen társasági formát válasszon? Egyedül legyen-e tulajdonos, vagy fogjon össze valakivel? Mivel szeretne foglalkozni? Hol legyen a székhelye? Milyen adózási formát válasszon? Ezekre a kérdésekre könyvelőirodánkban mind-mind választ kaphat.

Amikor a 16. kerületi könyvelőirodánkat cégalapítás gondolatával megkeresi valaki, mindig ezeket a kérdéseket tesszük fel neki. Akadnak olyan dolgok, melyekre az illető nem tud választ adni, ami bizonyos esetekben teljesen természetes. Hiszen egy laikusnak honnan kellene tudnia, hogy például a bélyegek árusításának milyen szabályai vannak, vagy hogy egy építőipari vállalkozásnak hogyan kell kezelnie számláit a fordított adózás rendje szerint? Ezért fontos, hogy még az ügyvéd felkeresése előtt mindenképpen beszéljen egy könyvelővel. Így sok fejfájástól kímélheti meg magát a későbbiekben. (...)

Kategória: Cégalapítás | Dátum: 2013. április 22.
Címkék: cégalapítás, bevezetés

A könyvelőirodák mindennapjai

A könyvelő mindenki fejében úgy él, mint aki egész nap számlák fölé görnyedve összead és kivon, az eredményt pedig beírja a nagy pénztárkönyv Tartozik és Követel rovataiba. A munkájuk jelentős részét valóban ez teszi ki, de ahhoz, hogy egy könyvelőiroda sikeres lehessen, az ügyfeleik számára gazdasági tanácsadással is szolgálniuk kell. (...)

Kategória: Könyvelés | Dátum: 2013. február 14.
Címkék: könyvelés, bérszámfejtés, székhelyszolgáltatás

Hivatalos ügyek intézése Budapesten – Cégalapítástól a nyereség elkönyveléséig

A vállalkozások nehéz helyzetben vannak, ugyanis a hivatalos ügyek intézése rengeteg időt emészt fel, az ezek elvégzésére felvett alkalmazott bére és annak járulékai pedig jelentős tételt tesznek ki még a közepes méretű vállalkozások költségvetésében is. A rendeletek folyamatos módosulásai következtében ma már csak a tényleges munka rovására tudnák a cégvezetők nyomon követni ezeket, illetve eleget tenni a bennük foglaltaknak. (...)

Kategória: Könyvelés | Dátum: 2012. december 28.
Címkék: könyvelés, székhelyszolgáltatás, cégalapítás