Hogyan kezdjünk el vállalkozni?

Kategória: Cégalapítás | Dátum: 2013. április 22.
Címkék: cégalapítás, bevezetés

Egy vállalkozás alapítását megelőzően rengeteg dolgot kell átgondolni az embernek. Milyen társasági formát válasszon? Egyedül legyen-e tulajdonos, vagy fogjon össze valakivel? Mivel szeretne foglalkozni? Hol legyen a székhelye? Milyen adózási formát válasszon? Ezekre a kérdésekre könyvelőirodánkban mind-mind választ kaphat.

Amikor a 16. kerületi könyvelőirodánkat cégalapítás gondolatával megkeresi valaki, mindig ezeket a kérdéseket tesszük fel neki. Akadnak olyan dolgok, melyekre az illető nem tud választ adni, ami bizonyos esetekben teljesen természetes. Hiszen egy laikusnak honnan kellene tudnia, hogy például a bélyegek árusításának milyen szabályai vannak, vagy hogy egy építőipari vállalkozásnak hogyan kell kezelnie számláit a fordított adózás rendje szerint? Ezért fontos, hogy még az ügyvéd felkeresése előtt mindenképpen beszéljen egy könyvelővel. Így sok fejfájástól kímélheti meg magát a későbbiekben.

Elsődlegesen mindig azt kell eldönteni, hogy ténylegesen mivel szeretne foglalkozni, milyen tevékenységeket végezne az új vállalkozás. Vannak olyan szakmák, iparágak, melyeke speciális szabályok vonatkoznak. Ezeket sokkal részletesebben kell megvizsgálni, s az Ügyfelet is körültekintőbben kell tájékoztatni. Mert ha valamit nem mondunk el, vagy nem vagyunk teljesen érthetőek, akkor egy esetleges adóellenőrzésnél ez visszaüt, hiszen a könyvelőt fogja számon kérni.

A tevékenységek pontos ismerete után lehet eldönteni, milyen társasági formát válasszon az alakuló cég. Az alapítók, avagy tagok létszámától, vagyoni helyzetétől és a felvállalt felelősségtől függően lehet egyéni vállalkozást, betéti társaságot, kft-t, vagy akár részvénytársaságot alapítani. Mint mindenben, itt is különböző feltételeknek kell eleget tenniük az új vállalkozásoknak.

Könyvelőirodánkban a harmadik legfontosabb téma, amikor cégalapításról beszélgetünk egy leendő Ügyféllel, az adózási forma. Pontosabban, hogy mennyi bevételre és forgalomra számít, hiszen ezek alapján tudjuk eldönteni, érdemes-e belépnie az Áfa hatálya alá tartózó vállalkozások sorába, vagy a cég tevékenysége és társasági formája lehetővé teszi, hogy ettől a sokak által retteget adótól megszabaduljon.

A többi felmerülő kérdés is fontos, de ezektől már nem szoktak annyira megijedni a Kedves Érdeklődők. S könnyebben, zökkenő mentesebben is halad egy-egy megbeszélés, amint a kényes kérdéseken túljutottunk.

Állandó ügyvéd kollégánkkal együttműködve azon dolgozunk, hogy akik felkeresnek minket új vállalkozás alapításának gondolatával, minden felmerülő kérdésére megfelelő, kielégítő és legfőképpen érthető választ kapjon és minél gördülékenyebben zajlódjon le a cégalapítás. Minden ember másképp gondolkodik, más szempontok fontosak számára. Segítségünkkel Ügyfeleink mindig azokra a kérdésekre fókuszálhatnak, melyek éppen aktuálisak, de távlati terveik megvalósításában is állunk rendelkezésükre, hogy mindannyian sikeresek lehessenek, nem csak rövid, hanem hosszú távon is könyvelőirodánk segítségével.