Életbe lépett az új Polgári Törvénykönyv

Kategória: Cégalapítás | Dátum: 2014. március 24.
Címkék:

2014. március 15-től új szabályoknak kell megfelelnie a régi és az újonnan alakuló cégeknek.

A legnagyobb változás a kft-ket érinti. A 2008 óta hatályos rendelkezés értelmében a félmilliós törzstőke helyett szombattól minimum 3 millió forinttal lehet csak bejegyeztetni a most alakuló kft-ket. A már meglévő vállalkozásoknak, akiknek a jegyzett tőkéjük nem éri el ezt a határt – a kft-k mintegy ötödének -, 2016. március 15-ig kell megemelniük vagyonukat. Azonban ha még ezen dátum előtt társasági szerződést módosítanak, például cégvezetőt vagy székhelyet változtatnak, akkor ezzel egyidejűleg meg kell emelni a törzstőkét is.

Az emelést 3 módon lehet megtenni:

  1. A legáltalánosabb eljárás a törzstőke bejegyzésére, amikor készpénzben fizetjük be a vállalkozás bankszámlájára vagy pénztárába.
  2. A második lehetőség, hogy apportként – nem pénzbeli hozzájárulással, hanem például eszközök cégbe való bevitelével oldjuk ezt meg.
  3. S végül, az előző üzleti évek nyereségéből összegyűjtött eredménytartalékból történő felhasználással.

A cégvezetőket érintő változás, hogy mostantól a vállalkozást vezető tisztségviselők teljes saját vagyonukkal felelnek a cég által okozott károkért. A kártérítést így már nem csak a vállalkozások, hanem a vezetők vagyonának terhére is lehet érvényesíteni.
A biztosítók már előre felkészültek ezekre az esetekre, s elkezdték azon termékeiket kínálni, melyek a véletlen károkozás esetén mentesítik a cégvezetőket.

Részvénytársaságot mostantól csak zártkörűen (zrt.) lehet alapítani, s akkor válhat nyilvánossá (nyrt.), ha a Tőzsdére bevezetik. Az viszont nincsen meghatározva, hogy ezt mely tőzsdén kell megtenni, bármely szabályozott piacon megoldható.

A cégeknek tehát van idejük, 2016. március 15-ig kell megfelelniük az új szabályoknak.