A könyvelőirodák mindennapjai

Kategória: Könyvelés | Dátum: 2013. február 14.
Címkék: könyvelés, bérszámfejtés, székhelyszolgáltatás

A könyvelő mindenki fejében úgy él, mint aki egész nap számlák fölé görnyedve összead és kivon, az eredményt pedig beírja a nagy pénztárkönyv Tartozik és Követel rovataiba. A munkájuk jelentős részét valóban ez teszi ki, de ahhoz, hogy egy könyvelőiroda sikeres lehessen, az ügyfeleik számára gazdasági tanácsadással is szolgálniuk kell.

A pénzügyi és adójogszabályok folyamatosan változnak nem csak országos szinten, de eltérő járulékok lehetnek régiónként, sőt akár kerületenként is, tehát Budapesten másra kell odafigyelnie egy könyvelő irodának, mint a keleti országrészben, illetve ezen belül is különbséget kell tenni egy budai és egy 16. kerületi könyvelő iroda bevallani valói között is.

A vállalkozásoknak egyik szemüket mindig a konkurencián kell tartaniuk, és tisztában kell lenniük a piac mozgásával, így nem érnek rá arra, hogy közben a jogszabályok kedvező vagy kedvezőtlen változásaira figyeljenek, ez a feladat azokra a könyvelő irodákra hárul, akik szívükön viselik megbízóik pénzügyeit, hogy tanácsokkal láthassák el őket.
Csak példaként érdemes megemlíteni egy megváltozott munkaképességű dolgozó felvételével járó adókedvezményeket, a természetben juttatásokkal kapcsolatos rendelkezések folyamatos módosulásait, hogy az elszámolható költségekkel kapcsolatos jogszabályokról ne is beszéljünk.

A mai üzleti életben kevés cég engedheti meg magának, hogy a tevékenységével összefüggő háttérfeladatokra külön-külön embert alkalmazzon, így egy modern könyvelő iroda egyidejűleg munkaügyes, bérszámfejtő, sok esetben pedig még titkársági szolgáltató is egy cég esetében. Ez a tény már a cég megalapításakor is különös jelentőséggel bír, hiszen a tulajdonos első sorban a szolgáltatásával és termékeivel kapcsolatban naprakész, így a könyvelőre hárul az a feladat is, hogy a megalakuló vállalkozás számára megfelelő társasági formát válasszon, hiszen például a betéti társaságnak és a korlátolt felelősségű társaságnak (kft-nek) egyaránt vannak előnyei és hátrányai.

A fentiekből jól látszik, hogy egy könyvelőnek nem csak a számok világában, hanem az élet egyéb területein is folyamatosan képben kell lennie, amihez nem elég az üzleti híreket megnézni vagy elolvasni, hanem folyamatos kutató munkát is kell végezniük, hogy a vállalkozók számára kedvező lehetőségeket biztosító legális nyereségnövelő lehetőségekről tudomást szerezhessenek.

A fentiekben csak rövid összefoglalást nyújtottam a könyvelőirodák munkájának összetettségéről, a mindennapi gyakorlat azonban nem merül ki ebben, hiszen az eltérő tevékenység és a környezet is meghatározza egy-egy szolgáltató feladatait. Egy budapesti könyvelő iroda esetében mindenképpen érdemes felvenni a tevékenységek közé a székhelyszolgáltatást is, ami a partnerei közé kerülő vállalkozások számára rögtön nagy megtakarítást jelent a borsos iroda bérlet kiküszöbölésével.